Investeren in fysiek goud: wat je moet weten als Belgische belegger

Geplaatst op 20-05-2024

Categorie: Zakelijk

Investeren in fysiek goud is een populaire manier om je vermogen te beschermen en te diversifiëren. Vooral in tijden van economische onzekerheid zien veel mensen goud als een veilige haven. Als Belgische belegger zijn er echter enkele specifieke zaken waarmee je rekening moet houden. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten, inclusief belastingregels.

Waarom investeren in fysiek goud?

Fysiek goud, in de vorm van munten of baren, heeft enkele voordelen ten opzichte van andere beleggingsvormen:

Waar koop je fysiek goud?

In België zijn er verschillende plaatsen waar je fysiek goud kunt kopen, zoals banken, gespecialiseerde handelaren en online platforms. Een betrouwbare optie voor consumenten om fysiek goud in te kopen is Goudwisselkantoor.be. Deze aanbieder staat bekend om zijn betrouwbaarheid en uitgebreide assortiment aan gouden munten en baren.

Waar moet je op letten bij het kopen van goud?

  1. Echtheid en kwaliteit: Zorg ervoor dat je goud koopt met een erkend keurmerk en certificaat van echtheid.
  2. Prijs: De prijs van goud kan variëren tussen verschillende aanbieders. Vergelijk daarom prijzen en let op eventuele bijkomende kosten zoals verzekerings- en transportkosten.
  3. Opslag: Bepaal of je het goud thuis bewaart of in een kluis bij de aanbieder of een bank. Thuisbewaring vereist een goede beveiliging, terwijl opslag in een kluis vaak extra kosten met zich meebrengt.
  4. Verkoopbaarheid: Controleer de terugkoopvoorwaarden van de aanbieder. Een goede handelaar biedt een eerlijke prijs en gemakkelijke verkoopmogelijkheden.

Belastingregels in België

Het belastingregime voor fysiek goud in België is vrij gunstig. Enkele belangrijke punten zijn:

Conclusie

Investeren in fysiek goud kan een waardevolle toevoeging zijn aan je beleggingsportefeuille. Het biedt bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid, en het belastingregime in België is relatief gunstig. Let bij het kopen van goud op de echtheid, prijs en opslagmogelijkheden. Overweeg een betrouwbare aanbieder zoals Goudwisselkantoor.be voor je aankopen, en wees je bewust van de belastingregels om optimaal te profiteren van je investering.